Convert to artboard ve verzi CZ CS6

Nevíte, jak něco udělat v Adobe Illustrátoru? Zeptejte se!

Convert to artboard ve verzi CZ CS6

Příspěvekod Nikagrafic » 26. srpen 2015 07:52

Jak ořezat *.ai dokument jen na kreslící plátno bez toho co z něj přečnívá? Četla jsem návod tady: http://petr.vaclavek.com/article/551/il ... -fotobanky kde je to přes Object / Crop Area / Make pro CS2, potom jsem se někde dočetla že u novější verze je to přes Object/Arboards/Convert to artboard. Mám českou vezri CS6, ale furt se mi to nějak nedaří.

1. vytvořím novou vrstvu
2. v ní nakreslím obdélník podle toho jak chci dokument (kreslící plochu) ořezat
3. uspořádám tu novou vrstvu tak, aby byla pod grafikou
4. označím obdélník nástrojem pro výběr (V)
5. potom dám objekt > kreslící plátna > převést na kreslící plátna ???

Co dělám blbě? Protože se mi pak nic nestane a když zkusím soubor exportovat do jpeg tak to mám pořád i s tím co je mimo kreslící plátno :roll:
Hodnocení: 0
Nikagrafic
 
Příspěvky: 12
Registrován: 26. srpen 2015 07:43

Reputace: 0

Re: Convert to artboard ve verzi CZ CS6

Příspěvekod Ravennka » 26. srpen 2015 09:27

5. objekt => kreslící plátna => přizpůsobit vybrané kresbě ;)

jinak je jedno, jestli je ta vrstva s tím, podle čeho to chceš ořezat, nad, pod, nebo kde... =)
Hodnocení: 0
Ravennka
 
Příspěvky: 11
Registrován: 25. březen 2014 02:08

Reputace: 0

Re: Convert to artboard ve verzi CZ CS6

Příspěvekod Nikagrafic » 26. srpen 2015 14:36

Ajo, tak jsem asi špatně popsala svůj problém :D Myslela jsem tak odstranit přečnívající části grafiky, která vyčnívá z kreslícího plátna. Jako aby všechno co mám na kreslícím plátně zůstalo, ale to co je mimo něj tak aby zmizelo. Protože když to uložím do jpeg tak se mi to tam ukáže všechno i to co je mimo kreslící plátno. Nebo se to dělá nějak přes ořezový rámeček? Tuším že v ID to tak funguje. Že můžu nějakej objekt vložit do ořezového rámečku a zobrazuje se mi z něj potom jen ta část, kterou tam chci. Ale v AI nevím jak na to :(
Hodnocení: 0
Nikagrafic
 
Příspěvky: 12
Registrován: 26. srpen 2015 07:43

Reputace: 0

Re: Convert to artboard ve verzi CZ CS6

Příspěvekod Nikagrafic » 26. srpen 2015 14:36

Snad už jsem to popsala dobře:)
Hodnocení: 0
Nikagrafic
 
Příspěvky: 12
Registrován: 26. srpen 2015 07:43

Reputace: 0

Re: Convert to artboard ve verzi CZ CS6

Příspěvekod Nikagrafic » 26. srpen 2015 14:42

už to asi mááám :o Přes ořezovou maskuu. Nebo je ještě nějaký jiný způsob :?:
Hodnocení: 0
Nikagrafic
 
Příspěvky: 12
Registrován: 26. srpen 2015 07:43

Reputace: 0

Re: Convert to artboard ve verzi CZ CS6

Příspěvekod Nikagrafic » 26. srpen 2015 17:10

Nemám, po uložení tam zůstává stejně bílej okraj :|
Hodnocení: 0
Nikagrafic
 
Příspěvky: 12
Registrován: 26. srpen 2015 07:43

Reputace: 0

Re: Convert to artboard ve verzi CZ CS6

Příspěvekod Bananaboy » 27. srpen 2015 08:11

Orezová maska je jediný spôsob. Ak má slúžiť na skrytie objektov aby nepresahovali plátno, tak musí mať rovnaké rozmery ako plátno, musí s ním presne lícovať, t.j. ležať presne na tých istých súradniciach ako plátno a musí sa nachádzať úplne navrchu vo vrstvách nad všetkými objektami, ktoré chceš skryť.
Hodnocení: 0
Bananaboy
 
Příspěvky: 27
Registrován: 1. listopad 2013 12:52

Reputace: 0

Re: Convert to artboard ve verzi CZ CS6

Příspěvekod Nikagrafic » 27. srpen 2015 09:21

Bananaboy píše:Orezová maska je jediný spôsob. Ak má slúžiť na skrytie objektov aby nepresahovali plátno, tak musí mať rovnaké rozmery ako plátno, musí s ním presne lícovať, t.j. ležať presne na tých istých súradniciach ako plátno a musí sa nachádzať úplne navrchu vo vrstvách nad všetkými objektami, ktoré chceš skryť.
jojo, přesně takto jsem to udělala. Podařilo se. Na pracovní ploše už je vše skryto co je mimo kreslící plátno. Ale když udělám export do JPEGu tak se mi okolo obrázku ukazuje bílý rámeček. Je nějaký řešení jak tomu zabránit?
Hodnocení: 0
Nikagrafic
 
Příspěvky: 12
Registrován: 26. srpen 2015 07:43

Reputace: 0

Re: Convert to artboard ve verzi CZ CS6

Příspěvekod Ravennka » 27. srpen 2015 19:24

Nemá ten obdelník, který dělá tu ořezovku, právě ten bílý kraj? Musí být bez tahu =)

Případně asi jsem znova nechápavá :oops:
Hodnocení: 0
Ravennka
 
Příspěvky: 11
Registrován: 25. březen 2014 02:08

Reputace: 0

Re: Convert to artboard ve verzi CZ CS6

Příspěvekod Nikagrafic » 27. srpen 2015 19:55

Nene, ukazuje mi to bílý okraj ve velikosti toho co jsem jakoby odřízla. Takže je nepravidelného tvaru.
Hodnocení: 0
Nikagrafic
 
Příspěvky: 12
Registrován: 26. srpen 2015 07:43

Reputace: 0

Další

Zpět na Poradna

cron